Vijf wensen voor Langgewenst

maandag 22 december 2014 10:00

Met de bouw en opening van de nieuwe bioscoop lijkt het startsein gegeven om van Langgewenst (marktterrein) echt iets te maken. Jarenlang maakte de gemeente plannen die niet doorgingen. Daarom is ‘doorpakken’ wat ons betreft nu de enige optie.

Het is een van de weinige pleinen die Hilversum rijk is en zeker het grootste plein: Langgewenst. De afgelopen (tientallen) kenmerkte het terrein zich vooral door stenen en asfalt, bebouwing rondom (nieuw, oud en alles ertussenin) en om woensdag en zaterdag markt. Als het geen markt was, was het vooral blik wat de klok slaat. En een oude bioscoop met graffiti erop en wat kleine gebouwtjes eromheen.

De gemeente maakte plannen. (Deels) bebouwen met woningen. Een vestiging voor de Mediamarkt en supermarkt, een ondergrondse parkeergarage en nog veel meer. Al deze plannen zijn tot op heden niet haalbaar gebleken. Na jaren van onderhandelen kwam er eindelijk een doorbraak: De nieuwe bioscoop! Sinds kort geopend en nu al een trekpleister. Bij de moderniteit en levendigheid van de bioscoop steekt het plein schril af. Daarom is het wat ons betreft tijd om nu door te pakken! De gemeente vind dat gelukkig ook. Momenteel worden er plannen uitgewerkt.

ChristenUnie Hilversum  heeft een duidelijke visie op het Langgewenst. Een korte schets van onze vijf belangrijkste wensen om echt iets moois te maken van Langgewenst: 

  1. Behoud van de openheid
    Hilversum is een compact dorp in het groen. Buiten de bebouwde kom is veel groen en openheid: Heide en bos. Binnen is het krap en vol Juist de open ruimte van het Langgewenst is, mits goed ingericht, heel waardevol. Daarom staat wij kritisch tegenover de bouw van bijvoorbeeld woningen.
  2. Groen
    Het plein is behoorlijk ‘stenig’ en langs de randen staat bebouwing in diverse stijlen. Om het beeld en de beleving sfeervoller te maken zien wij graag meer bomen toegevoegd. Vooral langs de randen. Bestrating daaromheen moet sfeervol en functioneel zijn.
  3. Auto’s
    Er zijn veel parkeergarages in de buurt van de markt. Silverpoint en andere. Het aantal parkeerplaatsen op Langgewenst zien wij graag teruggebracht, zodat er meer ruimte is voor verblijfsruimte, voetgangers, bankjes en fietsparkeerplaatsen.
  4. Markt
    De woensdag- en zaterdagmarkt zorgen voor levendigheid in het centrum. De markt trekt ook veel bezoekers uit de regio aan en is daarmee goed voor de Hilversumse winkels en de economie. Wij vinden het belangrijk dat bij allen inrichtingsmaatregelen de markt (en de kooplieden) een belangrijke rol spelen.
  5. Verbinding met het Centrum (Groest)
    De markt moet wat ons betreft nog meer een eenheid vormen met de rest van het centrumgebied. Dat betekent dat wij (op termijn) de centrumring met het autoverkeer niet meer via de Schapekamp door de Stationsstraat naar het Melkpad willen laten rijden maar het  daaromheen laten rijden. Op deze manier kunnen voetgangers zonder hinderlijke oversteek tussen de Groest en Langgewenst lopen en wordt het voetgangersgebied vergroot.  

 

 

 

Labels

« Terug

Archief > 2014 > december

Geen berichten gevonden