Heeft Hilversum straks nog kastanjebomen?

zaterdag 16 mei 2015 12:00

In Nederland en ook in Hilversum dreigt massale kap van kastanjebomen. ChristenUnie wil aanhaken bij experimentel behandelmethode tegen de 'Kastanjebloedingsziekte'.
Jan de Wit: 'Alles uit de kast halen om de kap van deze beeldbepalende boomsoort te voorkomen.'

Het is dramatisch gesteld met de kastanjebomen in Nederland. De paardenkastanje, de bekende, statige en beeldbepalende boom heeft te lijden onder een agressieve bacterie die de sapstromen van de boom verstoord. Helaas is het nog niet gelukt om de zogenaamde kastanjebloedingsziekte te bestrijden. De verwachting is dat een groot deel van de kastanjes in Nederland er uiteindelijk aan zal bezwijken.

Ook in Hilversum zijn op veel plekken mooie kastanjebomen te vinden. In het centrum, in woonwijken en langs doorgaande wegen. de afgelopen jaren hebben al veel mooie bomen het loodje gelegd, bijvoorbeeld op de Groest en langs de Kamerlingh Onnesweg. ChristenUnie ziet dit met lede ogen aan. Iedereen die Hilversum wel eens van bovenaf gezien heeft kan be-amen hoe prachtig groen de stad is. Groen is belangrijk voor een prettige omgeving om te leven. Bomen zorgen bovendien dat de lucht gezuiverd wordt en zijn een broedplaats voor vogels en andere dieren.

Maar... er gloort hoop voor de paardenkastanje! De Universiteit van Wageningen heeft proeven gedaan met een nieuwe methode om de ziekte de kop in te drukken. Door de temperatuur van de boom tijdelijk te verhogen leggen de schadelijke bacteriën het loodje. De eerste resultaten van proeven in Lisse, Haren en Hillegom zijn hoopvol. ChristenUnie heeft hart voor het groen in Hilversum en roept het College van B&W daarom op om contact op te nemen met de universiteit en om, als het mogelijk is, ook in Hilversum een proef te doen met deze methode. Komende woensdag, tijdens de commissievergadering Verkeer en Beheer, verzoeken wij het College van B&W om dit zo snel mogelijk op te pakken.

 Hopelijk zorgt deze innovatie er voor dat wij en onze kinderen nog jarenlang van deze prachtige bomen mogen genieten! Meer informatie over de nieuwe methode is te vinden op: http://edepot.wur.nl/296248.

 

Vragen fractie ChristenUnie Hilversum aan College d.d. 20 maart 2015

 

Is er hoop voor de kastanjeboom?

 

In heel Nederland, ook in Hilversum, zorgt de kastanjebloedingsziekte ervoor dat op termijn vrijwel alle paardenkastanjes het loodje leggen. Dat betekent dat beeldbepalende bomen in het centrum, in woonwijken en langs doorgaande wegen moesten worden omgehakt of in de komende jaren verdwijnen en worden vervangen door jongere bomen van een andere soort.

 

ChristenUnie houdt van het groene karakter van Hilversum en het omhakken van deze mooie maar zieke bomen gaat ons aan het hart.

 

We hebben echter vernomen dat de Wageningen Universiteit een wellicht succesvolle nieuwe methode heeft ontwikkeld om de kastanjebloedingsziekte de kop in te drukken en zo kastanjebomen te kunnen behouden. De ziekte blijkt namelijk niet, zoals eerst verondersteld, door een zwam veroorzaakt te worden maar door bacteriën. Daar is iets aan te doen: kort gezegd wordt de temperatuur van de boom tijdelijk verhoogd waardoor de schadelijke bacteriën verdelgd worden. Meer informatie over deze methode is onder andere te vinden op: http://edepot.wur.nl/296248.

 

Behandeling en behoud van de kastanjebomen zou fantastisch zijn voor Hilversum. Bovendien spaart het veel geld uit van kap en nieuwe aanplant.

 

Naar aanleiding daarvan stellen wij de volgende vragen aan het College van B&W:

-          Kunt u aangeven hoeveel kastanjebomen er in Hilversum zijn, hoeveel er de afgelopen jaren geveld zijn vanwege de kastanjebloedingsziekte en hoeveel bomen momenteel besmet zijn?

-          Wat zouden de kosten van vervanging per boom en in totaal zijn?

-          Gaan de genoemde bomen en het groene karakter van Hilversum u ook aan het hart en wilt u een poging doen om de kastanjes in Hilversum te behouden??

-          Bent u bekend met het bovengenoemde onderzoek en experimentele methode?

-          Gaat u contact opnemen met de Wageningen Universiteit over dit onderzoek?

-          Bent u bereid om, samen met WUR, volgend op proeven in Lisse, Haren en Hillegom en Wijchen ook in Hilversum een proef te doen met de beschreven methode en hiervoor budget vrij te maken?

 

Jan de Wit

Walter Brands

 

Labels

« Terug

Archief > 2015 > mei

Geen berichten gevonden