Hilversum en Vluchtelingen: Ruimhartig en zorgvuldig

donderdag 10 september 2015 19:59

De gemeente Hilversum overlegt met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de regiogemeenten over mogelijke opvang van vluchtelingen in het Gooi. ChristenUnie Hilversum steunt deze zoektocht vanuit de diepe overtuiging dat we mensen in nood gastvrij willen onthalen.

Dat er momenteel veel vluchtelingen (uit Syrië) in Europa en Nederland aankomen is algemeen bekend. Het is vanaf dat moment nodig om opvangplekken te vinden waar deze asielzoekers opgevangen worden totdat ze duidelijkheid hebben over hun status.
ChristenUnie Hilversum is van mening dat het Gooi ook zijn steentje kan bijdragen bij deze opvang. In de Bijbel inspireert Jezus ons om goed te zijn voor vluchtelingen.

Deze overtuiging betekent niet dat we naïef zijn. De opvang moet goed en professioneel geregeld zijn, zodat een goede en veilige situatie ontstaat voor vluchtelingen én omwonenden. Dat betekent dat wij het college van Burgemeester en Wethouders een aantal punten hebben meegeven:

  1. Werk samen
    Betrek bewoners, Kerken, sportclubs, scholen, media en organisaties als vluchtelingenwerk en Stichting Gave tijdig bij de planvorming. Ze kunnen helpen invulling te geven bij ‘dagbesteding’, scholing voor de kinderen, integratie en dergelijke.
    Vanuit het verleden, toen AZC Crailo nog in gebruik was, zijn er waardevolle netwerken van vrijwilligers die zich wellicht opnieuw willen inzetten.
  2. Veiligheid
    Zorg dat er een goed beeld is van de vluchtelingen die ondergebracht worden op de aan te wijzen plekken. Psychologische hulp waar nodig. Betrek hierbij psychologen, politie en alle organisaties die hiervoor nodig zijn.
  3. Lokaties
    Onderzoek zorgvuldig de mogelijke locaties en kijk daarbij naar de draagkracht van de betreffende buurt. Zorg ook dat niet alleen Hilversum maar de hele regio zijn steentje bijdraagt. Communiceer duidelijk en helder.     

De ChristenUnie Hilversum is al lange tijd van mening dat er in het Gooi weer een asielzoekerscentrum kunnen komen. In juli heeft CU-statenlid van de provincie Noord- Holland Michel Klein vragen gesteld aan het college van Gedepteerde Staten van Noor-Holland om de kolonel Palm Kazerne als AZC te bestemmen. Ook wordt opnieuw aan Crailo gedacht. Tot nu toe heeft de provincie geen medewerking willen verlenen. Wij zetten ons in om daar verandering in aan te brengen. Maar ook andere locaties worden onderzocht.

Binnen de kerken wordt al druk nagedacht over hoe de hulp vormgegeven kan worden. De fractie krijgt vanuit de kerken al vragen op welke manier kerkleden kunnen helpen. Vanuit het verleden met AZC Crailo hebben kerkleden en diaconieën veel ervaring opgedaan met vrijwilligerswerk op een professionele manier. Het COA werkt namelijk heel gestructureerd en wil geen chaotisch vrijwilligerswerk dat averechts werkt. Nu is het zo dat het nog wel even duurt voordat de opvang operationeel is. Dus ga vooral door met denken, maar wacht nog even af. Wij horen graag uw ideeën en vragen.

Het onlangs opgerichte ‘Diaconaal platform’ kan hierbij ook een rol spelen. Op 22 september is de volgende bijeenkomst van het platform. Ook “gewone” kerkleden zijn van harte welkom. (www.armoedeplatformhilversum.nl)

Labels

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden