Hilversum op tijd klaar voor de Omgevingswet?

woensdag 13 april 2016 16:26

De nieuwe omgevingswet (die meer dan 20 bestaande wetten vervangt) is qua impact op gemeenten te vergelijken met de decentralisaties die de afgelopen jaren in het sociaal domein hebben plaatsgevonden.

“De grootste wetgevingsoperatie sinds de invoering van de Grondwet van 1848”, zo noemt minister Melanie Schultz de Omgevingswet. Een wet die zo’n 26 huidige wetten en honderden regelingen over de inrichting van de leefomgeving (op het gebied van onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur) gaat vervangen.

Op 22 maart 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Omgevingswet. De wet treedt in 2018 in werking.

Voor gemeenten verandert veel. Zo zal elke gemeente een omgevingsvisie moeten opstellen en gelden er nieuwe spelregels voor burgerinitiatieven en participatie. De gemeente Hilversum moet klaar zijn voor de invoering in 2018. Dat betekent dat tijdig (nu al) begonnen moet worden met de voorbereidingen.

De gemeente Hilversum moet daar snel mee aan de slag, anders zijn we te laat. Bijgaande vragen stelt de ChristenUnie Hilversum daarom aan het college van B&W. Doel is om vinger aan de pols te houden én versnelling en ambitie teweeg te  brengen.

Meer informatie over de omgevingswet is onder andere te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet 

Update: De vragen zijn inmiddels beantwoord. De antwoorden zijn te vinden op http://www.hilversum.nl/Inwoners/Politiek/Vragen_en_antwoorden_artikel_41_vragen en in de Bijlage bij dit bericht.

Wij vinden de inhoud van de antwoorden niet duidelijk en concluderen dat het college nog nauwelijks gestart is met de voorbereiding. Ook is en wordt er in de begroting 2016 en 2017 geen budget gereserveerd voor deze transitie. Daarom agenderen wij dit onderwerp ter bespreking in de commissie Ruimte.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden
Labels

« Terug

Archief > 2016 > april

Geen berichten gevonden