Investeren in Startende ouders - De eerste stappen zijn gezet

maandag 13 juni 2016 08:12

Naar aanleiding van een brandbrief van een groot aantal deskundigen aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten vroeg CU Hilversum in november 2015 aandacht voor het investeren in Startende Ouders, omdat blijkt dat veel ouders na de geboorte van het eerste kind een matige tot ernstige relatiecrisis doormaken.

De door ons ingediende en aangenomen motie om meer aandacht te schenken aan startende ouders is inmiddels uitgevoerd en de eerste stappen naar verbetering zijn gezet. Maar hoe nu verder?

In november 2015 startten we met deze actie: https://hilversum.christenunie.nl/k/n6080/news/view/935438/65655/christenunie-hilversum-pleit-voor-investeren-in-startende-ouders.html

De opdracht aan het college luidde als volgt:

“in de eerste helft van 2016 een werkconferentie organiseren met als onderwerp “Investeren in relaties”. Op deze conferentie wordt met deskundigen en relevante stakeholders gesproken over de omvang van de problematiek en mogelijkheden tot verbetering en samenwerking, met name als het gaat om een preventieve aanpak gericht op startende ouders”.

 Op 9 mei hebben jeugdartsen, verloskundigen, jeugdzorgmedewerkers, medewerkers van het Sociaal Plein en van Jeugd en Gezin, met elkaar gesproken aan de hand van een drietal vragen:

  1. Wat zie ik aan knelpunten/waar ligt de behoefte bij startende/jonge ouders.
  2. Wat is het huidige (preventieve) aanbod voor startende ouders in Hilversum (evt. het Gooi)
  3. Wat is er voor nodig om het preventieve aanbod te versterken en goed af te stemmen op de behoefte van startende/jonge ouders.

De aanwezigen toonden veel betrokkenheid bij het onderwerp en waren unaniem van mening dat meer preventieve aandacht en samenwerking in het Gooi noodzakelijk is.

 

Reflectie op het verslag van de werkbijeenkomst laat de volgende rode draad zien:

-          Ga niet opnieuw het wiel uitvinden, er zijn al veel mooie initiatieven

-          Laat de bestaande organisaties/professionals beter samenwerken

-          Zorg er voor dat de informatie breed beschikbaar komt.

Wij hebben dit als basis genomen voor de volgende uitgangspunten en afspraken:

-          Het lijkt logisch dat Jeugd en Gezin (waarin het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt geïntegreerd) de rol van spin in het web heeft.

-          Catelijne van der Hoeven (stafarts Jeugd en Gezin) vraagt aandacht voor het onderwerp in bestaande regionale netwerken met als doel meer bewustwording onder professionals. Ook de samenwerking met de verloskundigen rond dit thema wordt hierin meegenomen. Daarnaast zal zij in overleg met CJG Huizen een sociale kaart rond startend ouderschap initiëren.

-          Organisatie DONS (Duurzaam Ouderschap Na Echtscheiding) is bezig met het verbinden van professionals rondom het thema “complexe echtscheidingen”

-          Geurt van den Broek (adviseur regio gemeente Hilversum)  zal voor de regio dit onderwerp op de agenda houden en regionale verbindingen leggen.

-          Begin 2017 zal worden bekeken of het zinvol is een soort follow up bijeenkomst te organiseren voor de deelnemers aan de 9 mei bijeenkomst.

 

We zijn blij met het tussenresultaat. Uiteraard zullen wij als ChristenUnie de vinger aan de pols houden en waar nodig opnieuw actie ondernemen.

 

Aafke Vreugdenhil

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden
Labels

« Terug

Archief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden