ChristenUnie enGroenLinks delen opnieuw fietscadeau uit

fietskadodinsdag 29 november 2016 15:02

Zaterdag 10 december 2016 vanaf 13.00 uur delen GroenLinks en ChristenUnie in Hilversum ‘fietscadeaus’ uit. Op vier verschillende plekken in het centrum van Hilversum krijgen fietsers een cadeautje als waardering dat zij op de fiets naar het centrum komen. Het is het tweede jaar dat GroenLinks en ChristenUnie het fietscadeau uitdelen. Zij willen zo blijvende aandacht voor de fiets als het vervoermiddel in Hilversum vragen. Immers, door op de fiets te komen houden fietsers het centrum bereikbaar en dragen ze bij aan de gezondheid van zichzelf en ons allen.

Meer dan 70% van alle autoritten worden gemaakt binnen een afstand van 7 kilometer van het huis van de betreffende automobilist. Van Kerkelanden naar het centrum is een afstand van nog geen 3 kilometer bijvoorbeeld, een gemiddelde fietser legt dat af in 10 minuten. Een afstand die dus prima met de fiets kan worden afgelegd. Er zijn met andere woorden, uitstekende alternatieven voor de auto, waaronder de fiets. En dat mag beter gestimuleerd en gefacilteerd worden in Hilversum!

Immers, automobiliteit draagt voor een groot deel bij aan fijnstof en NOx, stoffen die de luchtkwaliteit en daarmee gezondheid verslechteren, zeker voor mensen met astma en andere luchtwegproblemen. Maar zelfs al zou de auto volledig schoon zijn, dan nog neemt deze veel ruimte in, juist ook door de grote aantallen. In het centrum van Hilversum neemt zowel de parkeer- als de filedruk toe en ruimte is in Hilversum al schaars. 

GroenLinks en ChristenUnie hebben vorig jaar ook een fietscadeau uitgedeeld, dat was toen ons antwoord op het gratis uitdelen van parkeerkaarten aan mensen die met de auto naar het centrum kwamen. https://hilversum.christenunie.nl/k/n6080/news/view/939747/65655/fietscadeau-actie-christenunie-en-groenlinks-groot-succes.html  

Blijkbaar zijn gezondheid van Hilversummers en een mooie groene openbare ruimte nog steeds onvoldoende argumenten voor het huidige door de VVD-gedomineerde college. Immers, het college van B&W wil nog steeds parkeerarrangementen rond het centrum steunen, zo blijkt uit een recente brief. Een heilloze weg, mensen komen niet naar het centrum omdat ze er gratis kunnen parkeren met de auto.

GroenLinks en ChristenUnie willen met deze actie laten zien dat er andere oplossingen zijn dan ouderwets beleid. Met de fiets naar het centrum komen is goed voor iedereen. Dat mag blijvend worden beloond! 

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt doordat drie fietsenwinkels in Hilversum het fietscadeau, losse Led-lampjes voor de fiets, tegen kostprijs beschikbaar stellen. 

Hartelijke dank aan Antilope, Rooth wielersport en Van Beek tweewielers. 

Labels

« Terug