Plan van nieuwe scholen (13 april 2005)

woensdag 01 juni 2005 14:39

Voorzitter, vanavond is het de derde keer dat we uitvoerig spreken over de komst van een islamitische school in Hilversum.

De technische kant van de zaak is dat de minister ons opdraagt de school te financieren per augustus 2005. Mijn fractie gaat akkoord met die opdracht. We kunnen niet anders, maar we willen het ook niet anders.

Raadsvergadering 13 april 2005
 
11.       Plan van nieuwe scholen
 
 
En daarmee komen we op de inhoudelijke kant van de zaak. Voorzitter, ons standpunt zal inmiddels genoegzaam bekend zijn. Vrijheid van onderwijs & vrijheid van godsdienst leiden er in Nederland toe dat we op basis van onze levensovertuiging scholen kunnen starten. De onderwijsinspectie heeft de taak om toe te zien op de kwaliteit van het onderwijs. En daar vertrouwen we dan ook op. Voor mijn fractie is er dus alle reden om ook deze islamitische school toe te staan, naast de gereformeerd vrijgemaakte, de katholieke en welke bijzondere school dan ook.
 
Dat laat onverlet dat ook wij wel zien dat de islamitische school een ander soort school is als de katholieke en gereformeerde school. Wellicht dat technisch gezien het onderwijs nog niet eens zoveel zal verschillen van andere scholen. Het gaat erom dat de meeste leerlingen komen uit een andere cultuur en er andere normen en waarden op na houden als autochtone leerlingen. Nou is er niets mis met het hebben en houden van andere normen en waarden ten opzichte van laten we zeggen de gevestigde orde. Sterker nog, waarden en normen van autochtone Nederlanders met of zonder een ander geloof kunnen ook verhelderend en verfrissend zijn voor onze samenleving. Dat is de positieve kant van de zaak.
 
Het wordt echter wel lastig als normen en waarden van verschillende bevolkingsgroepen in dit land met elkaar gaan botsen en leiden tot onbegrip of erger nog tot conflicten. We begrijpen de zorgen die door andere partijen in deze raad zijn geuit. We begrijpen dat partijen het als een gevaar zien als er weer een nieuwe zuil wordt opgericht die bewerkstelligd dat integratie beperkt of niet tot stand komt tussen allochtonen en autochtonen.
 
We brengen integratie echter niet dichter bij door hier te proberen, een islamitische school tegen te houden. Zeker, we moeten werken aan het bijbrengen van burgerschapszin aan jonge islamitische kinderen die uit een geheel andere cultuur komen, en waarvan het soms inderdaad twijfelachtig is of bepaalde personen in die cultuur veel op hebben met de Nederlandse cultuur, laat staan die waarden willen overbrengen op hun kroost, maar de geëigende weg is dan niet het tegenhouden van scholen, maar de dialoog aan te gaan met die scholen.
 
Het verontrust me echter wel dat er vanuit de moslimgemeenschap niet wil worden gereageerd op de onrustgevoelens die er leven in de raad en in de samenleving over de islamitische school. De motieven van de school om ook de pers niet te woord te staan zoals ik las in de Gooi en Eemlander van gisteren, zijn me onduidelijk en dat verontrust me ook. Ook wij verwachten een 100% open houding van de school richting de samenleving. Ze verkondigen dat overigens zelf ook. Dus deze stap in het proces kan ik niet goed plaatsen.
 
Ik stel dan ook voor dat we in de volgende commissie welzijn een datum prikken waarop we met de gehele commissie op bezoek gaan bij de school, we kunnen tijdens dat bezoek dan ook afspraken maken over hoe de contacten in de toekomst moeten gaan lopen.
 
Voorzitter, Integratie en inburgering zijn noodzakelijk. Integratie is ook niet vrijblijvend. We leven in een samenleving. Dat houdt in dat we er samen voor moeten gaan om die samenleving vorm te geven. De islamitische school is een onderdeel van die samenleving. En wij verwachten dan ook hun volledige medewerking bij het vormgeven van die samenleving. Als politiek moeten de handschoen ook oppakken en de dialoog aangaan met de school. Vanuit dat perspectief heb ik er groot vertrouwen in dat we over enige tijd met trots kunnen zeggen dat we ook een Islamitische School binnen onze gemeentegrenzen hebben.
 
 
 
 
 
 
 
Labels
Fractie

« Terug

Archief > 2005 > juni

Geen berichten gevonden