ChristenUnie: Gooi moet échte groene stroom inkopen!

dinsdag 07 januari 2014 15:00

De ChristenUnie fracties in het Gooi willen dat de regio échte groene stroom inkoopt en geen 'groengewassen grijze stroom'.
In december 2013 sprak de Bussumse raad zich op initiatief van de ChristenUnie hierover uit, woensdag 8 januari wordt de Hilversumse raad hetzelfde gevraagd door middel van een motie.

Wij willen de regio opdracht geven om in Nederland geproduceerde groene stroom in te kopen.

De gemeente Hilversum heeft dankzij ChristenUnie, Groenlinks, PvdA en VVD een concreet duurzaamheidsbeleid wat moet leiden tot een klimaatneutrale gemeente in de toekomst; Het duurzaam inkopen van stroom hoort daarbij. Er wordt via iSGV (inkoop Samenwerking Gooi en Vechtstreek) groene stroom ingekocht bij DVEP. Deze stroom groen mag worden genoemd omdat zogenaamde groen-certificaten (GvO) zijn gekocht die verleend zijn voor Noorse waterkrachtcentrales;

Vrijwel alle stroom in Noorwegen wordt via waterkracht wordt opgewekt. De bijbehorende groen-certificaten worden massaal verkocht aan het buitenland omdat in Noorwegen geen behoefte is aan deze certificaten (alle stroom is daar immers al duurzaam). In feite heeft het dus weinig zin om deze certificaten te kopen, want er gaat nagenoeg geen prikkel van uit om meer duurzame energie te produceren. Het is ook mogelijk is om duurzame energie uit Nederlandse wind of zonne-energiesystemen in te kopen. Deze stroom draagt meer bij aan de vergroening van de Nederlandse stroomvoorziening en de meerkosten hiervan zijn zeer beperkt (rond de 0,1 eurocent per kWh).

Daarom dient de ChristenUnie Hilversum woensdag 8 januari een motie in die het college verzoekt om met de regio afspraken te maken om de inkoopcriteria aan te scherpen zodat voortaan groene stroom uit Nederlandse bronnen zal worden afgenomen.

Meer uitleg over groene stroom en de handel in certificaten is te vinden op http://www.groenestroomjagraag.nl/node/299

       

Jan de Wit

Labels

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden