Debat ‘Christen in de Politiek’

vrijdag 14 maart 2014 16:44

Wat beweegt christenen om actief te zijn in de politiek en welke keuzes maken ze? Vier Hilversumse, christelijke politici debatteerden woensdagavond 12 maart over ‘Geloven in de politiek’. Het debat vond plaats in ‘De Kapel’, een uniek houten gebouw aan de ’s Gravenlandse weg. De kapel is de plek waar verschillende Hilversumse vrijzinnige geloofsgemeenschappen samen komen.

Het was ‘ander’ debat dan we gewend zijn  in campagnetijd. Het ging niet zo zeer over plannen en standpunten van partijen, maar over motivatie en beweegreden van de deelnemers om zich met politiek bezig te houden en waarom ze voor een bepaalde partij kozen. Jan de Wit(ChristenUnie), Olaf Streutker(CDA), Anne de Jong(D66) en Sebastiaan Hexpoor (Groenlinks) kruisten de degens.

Actie
De zaal liet zich ook goed horen. Alle betrokkenen zijn gemotiveerd om de Hilversumse samenleving te verbeteren. Ook deelden ze allemaal de overtuiging dat de Bijbel oproept tot ‘actie’. Zonder het ‘doen’ verwatert de Bijbel in een pamflet en wordt het ‘kunst en cultuur,’ meende de D66-er Anne de Jong. 

Jan de Wit gaf op vragen uit de zaal aan dat ChristenUnie Hilversum duidelijk gekozen heeft voor ‘Geloof in de Samenleving’. Daaruit spreekt dat het niet ‘ieder voor zich’ is, hoewel individuele vrijheid natuurlijk erg belangrijk is, is het goed dat we naar elkaar omkijken. Wij laten ons inspireren door de Bijbel, ook vooral op dit punt. Wat dat betreft kun je je afvragen of bij bepaalde partijen individualisme niet wat is doorgeschoten.

Beloften
De discussie spitste zich daarom toe op de uitgangspunten. Waarom kies je voor de partij waar je actief in bent en moet dat perse een christelijke partij zijn? Eén van de aanwezigen in de zaal, de enige niet-gelovige, verzuchtte daarom uiteindelijk: ‘Wat betekent dat jullie opvatting nu voor de binnenstad van Hilversum?’

Alle partijen mochten daarom vertellen wat ze concreet gingen doen voor Hilversum of van plan waren. Jan de Wit(ChristenUnie): ‘Je ziet tijdens de campagne dat iedere partij elke belofte zal doen om stemmen te krijgen. De vraag is: doen ze wat ze beloven en wat hebben ze de afgelopen vier jaar gedaan? Wij doen geen gemakkelijke beloften. Dan maar minder zetels. Kijk vooral wat wij gedaan hebben in de afgelopen jaren.'  

Duurzaamheid en Armoede
‘Wij hebben ons geconcentreerd op armoedebestrijding en duurzaamheid,' vervolgde De Wit. 'We hebben instellingen en organisaties bijeen gebracht die zich bezighouden met armoedebestrijding, we hebben een Armoedenota op de agenda gezet en een Duurzaamheidsnota. Dat zijn de keuzes die wij gemaakt hebben en die volgens ons voortkomen uit de Bijbelse oproep om zorgvuldig om te aan met de schepping en onze naasten.’

Naast het debat: ‘Geloven in de politiek’, waren de Hilversumse ChristenUnie kandidaten de afgelopen week ook betrokken bij het Lopes Dias debat over zorg, het Vorstin debat en het HVO-debat.

Labels
GR2014

« Terug

Archief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden