Reactie College van B&W op 'Bed, Brood en Bad' in Hilversum

vrijdag 05 december 2014 15:42

Het College van B&W heeft gerageerd op de schriftelijke vragen die ChristenUnie en CDA in Hilversum op 10 november 2014 stelden over opvang van ongedocumenteerden Hilversum.

Naar aanlelding van de uitspraak van de Raad van Europa over de situatie van illegale vreemdelingen in Nederland stelden de fractie van ChristenUnie en CDA in Hilversum vragen. Zie bijgaan de link voor onze vragen en motivatie daarachter. https://hilversum.christenunie.nl/k/n6080/news/view/780703/65655/christenunie-hilversum-wil-bed-brood-en-bad-voor-ongedocumenteerden.html 

Op 5 december ontvingen wij onderstaande antwoorden van het College van B&W. De antwoorden hebben wij in beraad; Wellicht volgt een debat in de raad over dit onderwerp.

Jan de Wit

ChristenUnie

 

Antwoorden van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2 december 2014

1. Is het college bekend met bovenstaande uitspraak van de raad van Europa?

Ja, wij zijn bekend met de uitspraak van de Raad van Europa, waarin hij aangeeft dat illegale vreemdelingen bij de Nederlandse overheid aanspraak moeten kunnen maken op basisvoorzieningen als onderdak, voedsel en kleding. Er was reeds op 25 oktober een voorlopige uitspraak door Het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa (ECSR) gedaan. Zowel de voorlopige uitspraak als de definitieve uitspraak zijn door de Nederlandse overheid (nog) niet overgenomen. In de meest recente reactie van staatsecretaris Teeven geeft hij aan dat de uitspraak van het Comité niet bindend is. De staatssecretaris wacht daarom eerst de reactie van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken af.

 

2. Staat het college, net als onze fracties, achter de uitspraak van de raad van Europa?

Ja, wij staan evenals uw fracties achter de uitspraak van de raad van Europa. Het Nederlandse vreemdelingenrecht is zeer dynamisch en gevoelig voor politieke trends. Zo zijn er door het Kabinet Rutte veel aanscherpingen aangekondigd op uiteenlopende gebieden van het Vreemdelingenrecht. Het is een verantwoordelijkheid van het Rijk te voldoen aan juridisch bindende uitspraken in internationaal verband.

 

3. Bent u bereid om hiervoor, indien nodig, maatregelen te nemen? Zo ja, welke?

Wij zijn bereid in overleg met de gemeenteraad maatregelen te nemen. Wij willen echter de ontwikkelingen op rijksniveau afwachten alvorens wij op dit terrein (beleid(sregels) formuleren. Zoals gezegd wacht de staatssecretaris het oordeel van het Europees Comité van ministers van Buitenlandse Zaken af. Dit oordeel wordt vermoedelijk in januari 2015 gegeven. Afhankelijk van dat oordeel en de eventuele wijziging van de zgn. bed, bad en broodregeling op rijksniveau zullen wij bezien of op gemeentelijk niveau een zelfstandig beleid nodig/gewenst is.

 

4. Zijn er in Hilversum en in de Regio gevallen bekend waarin de afgelopen 2 jaar opvang nodig was voor ongedocumenteerden?

Ja, er zijn vier gevallen bekend van ongedocumenteerden in Hilversum bekend waarbij een tijdelijke noodvoorziening nodig was/is. Wij hebben hierin voorzien omdat in deze gevallen sprake was van dermate schrijnende situaties dat het niet bieden van een noodvoorziening inhumaan zou zijn. Zoals uit het antwoord op vraag 3 blijkt, ligt hieraan geen uitgeschreven beleid ten grondslag. De beslissingen zijn op individuele basis op grond van zeer bijzondere omstandigheden, die zich daarbij voordeden, genomen.

 

5. Zo ja, is die ook verleend? Zo nee, waarom niet?

Ja, voor alle vier gevallen is een tijdelijke noodvoorziening verstrekt.

 

6. Is het mogelijk dat er in Hilversum of de Regio opvang voor ongedocumenteerden is geweest in door de gemeente danwel privaat gefinancierde instellingen zonder dat het college hiervan op de hoogte is (geweest)?

Opvang door de gemeente zonder kennis van ons is niet mogelijk en is ook niet voorgekomen. Over alle hierboven genoemde gevallen zijn wij op de hoogte gebracht en hebben wij ingestemd met het verstrekken van een tijdelijke noodvoorziening. Opvang door een privaat gefinancierde instelling is best mogelijk zonder dat wij hierover zijn ingelicht.

 

7. Is het college bereid om de regering en de tweede kamer een brief te sturen waarin zij laat weten dat de Gemeente Hilversum de uitspraak ondersteund?

Ja, wellicht in regionaal verband of vanuit de VNG.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en Wethouders van Hilversum,

 

de secretaris, burgemeester

 

I.C. de Vries P.I. Broertjes

Labels

« Terug

Archief > 2014 > december

Geen berichten gevonden