ChristenUnie en GroenLinks delen fietscadeau uit

fietsdonderdag 17 december 2015 13:18

Zaterdag 19 december 2015 vanaf 12.00 uur delen GroenLinks en ChristenUnie in Hilversum ‘fietscadeaus’ uit. Op vier verschillende plekken in het centrum van Hilversum krijgen fietsers een cadeautje als waardering dat zij op de fiets naar het centrum komen en daar inkopen doen of van de horeca gebruik maken. Immers, door op de fiets te komen houden ze het centrum bereikbaar en dragen ze bij aan de gezondheid van zichzelf en ons allen. GroenLinks en ChristenUnie reageren met dit fietscadeau op het uitdelen van parkeercadeaus voor automobilisten door het college van B&W van Hilversum.

Meer dan 70% van alle autoritten worden gemaakt binnen een afstand van 7 kilometer van het huis van de betreffende automobilist. Een afstand die prima met de fiets kan worden afgelegd. Automobiliteit draagt voor een groot deel bij aan fijnstof en NOx, stoffen die de luchtkwaliteit en daarmee gezondheid verslechteren, zeker voor mensen met astma en andere luchtwegproblemen. Maar zelfs al zou de auto volledig schoon zijn, dan nog neemt deze veel ruimte in, juist ook door de grote aantallen.

In het centrum van Hilversum neemt zowel de parkeer- als de filedruk toe en ruimte is een schaars goed. Niet voor niets worden de wegen in Hilversum met verwijzing naar het verleden, wel ‘geasfalteerde schapenpaden’ genoemd. De auto heeft een rol in de mobiliteit van mensen, maar mensen mogen erop worden gewezen dat er andere keuzen zijn in hun mobiliteit. Een parkeercadeau uitdelen vinden GroenLinks en ChristenUnie een verkeerd signaal.

Ook als gezondheid van Hilversummers en een mooie groene openbare ruimte geen argumenten zouden zijn voor het huidige door de VVD-gedomineerde college, dan nog is zelfs stimuleren van omzet van ondernemers door gratis parkeerkaarten uit te delen een heilloze weg. Uit diverse studies en proeven, in onder andere Ede, blijkt dat gratis parkeren niets uitmaakt voor de omzet van ondernemers. In Rotterdam worden zelfs parkeervakken wéggehaald, tegelijk met verbeteren openbare ruimte en wat blijkt? De omzet van ondernemers gaat omhoog.

GroenLinks en ChristenUnie hebben daarom 7 december schriftelijke vragen gesteld aan het college van  B&W over het uitdelen van parkeercadeaus. Goede antwoorden daarop zullen helpen in de komende discussie over de structuurvisie verkeer in Hilversum en het nieuwe parkeerbeleid. In de tussentijd laten GroenLinks en ChristenUnie met deze actie zien dat er andere oplossingen zijn dan ouderwets beleid. Met de fiets naar het centrum komen is goed voor iedereen. Dat mag wel eens beloond!

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt doordat vier fietsenwinkels in Hilversum het fietscadeau, losse Led-lampjes voor de fiets, tegen kostprijs beschikbaar stellen. Hartelijke dank aan Antilope, Fietsenwinkel.nl, Rooth wielersport en Van Beek tweewielers.

Labels

« Terug

Archief > 2015 > december

Geen berichten gevonden