Slechts deels duidelijkheid over opvang Crailo

donderdag 10 maart 2016 14:22

Na maanden van overleg is er eindelijk enige duidelijkheid over de toekomst van vluchtelingenopvang op Crailo.

ChristenUnie Hilversum is blij dat er iets gebeurt maar ook kritisch: ‘Na een half jaar is er nog steeds gebakkelei over geld en plek tussen de provincie en COA”

De provincie, COA en de regio communiceerden op 9 maart 2016 dat het COA per 1 mei 300 vluchtelingen gaat opvangen in bestaande gebouwen op Crailo (deel gemeente Laren). Dit aantal is inclusief de ca. 90 vluchtelingen die nu al ondergebracht zijn op Crailo.

De ambitie van partijen is (nog steeds) om opvang van in totaal 600 vluchtelingen op Crailo mogelijk te maken. Men is het nog niet eens over de financiën en aankoop van grond en hoopt in april daar wel uit te zijn en dan aan het eind van het jaar daadwerkelijk 600 vluchtelingen opvang te kunnen bieden.

 

ChristenUnie Hilversum heeft al in 2015 uitgesproken dat zij vindt dat Hilversum en de regio Gooi hun steentje moeten bijdragen aan de opvang van de vluchtelingen die in Nederland aangekomen zijn. Wij vinden het belangrijk dat mensen in nood geholpen worden.

 

Daarbij heeft de ChristenUnie wel een aantal  belangrijke zorgpunten/voorwaarden:

  1. Kleinschaligheid
    Wij zijn van mening dat kleinschalige opvang effectiever en prettiger is voor zowel vluchtelingen als medewerkers en omwonenden. Dat betekent dat er meerdere plekken in de regio gevonden moeten worden en/of dat de opvang in Crailo uit meerdere kleine groepen moet bestaan en liefst niet één grote.
  2. Veiligheid
    Veiligheid is een randvoorwaarde: In de omgeving, bij de omwonenden. En in het AZC zelf: Een goede dagbesteding en activiteiten voor de vluchtelingen. En educatie over hoe wij in Nederland met diversiteit omgaan: Geen discriminatie van christenen, homo’s etc.
  3. Woonruimte statushouders
    Niet direct gerelateerd aan de vluchtelingen op Crailo, maar een algemene zorg: De verhoogde instroom van vluchtelingen in Nederland zorgt op termijn voor de toename van het aantal statushouders die op zoek van naar een huurwoning. De sociale huurmarkt in Hilversum heeft al lange wachtlijsten. Wij vinden het belangrijk dat zowel statushouders als ‘Hilversummers’ voldoende kans op een woning hebben. Dat betekent dat wij bij de gemeente Hilversum maar ook bij de corporaties aandringen op het bouwen van meer woningen, zodat beide groepen geholpen kunnen worden. Nieuwe en kleinere, sobere woonvormen zijn voor ons bespreekbaar om dit probleem op te lossen.

 

Op dit moment zijn we blij dat er 300 vluchtelingen opgevangen kunnen worden, maar we zijn minder blij met het lange proces wat gevolgd is (zie ook de bijgevoegde brief van het college met een terugblik op het proces) én het feit dat de provincie en het COA er nog steeds niet uit zijn over de financiën en de grond. Dat betekent dat het aantal van 600 nog steeds onzeker is.

En 600 vinden wij voor de regio Gooi en Vechtstreek zeker geen hoog aantal. Wij roepen de partijen op om voortvarend zaken te doen en er met elkaar uit te komen, in het algemeen belang.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2016 RIB 09 inzake Vluchtelingopvang in de Gooi- en Vechtstreek418,4 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Archief > 2016 > maart

Geen berichten gevonden