Trofeewinkel krijgt nul op rekest bij verzoek tot schadevergoeding

trofeemaandag 11 april 2011 08:00

De ChristenUnie is niet te spreken over de behandeling van de Trofee door de gemeente Hilversum bij de afhandeling van zijn verzoek om schadevergoeding.
Wij zullen de volgende raadsvergadering kritische vragen stellen aan de wethouder. Bij dit vragenuur zal ook de ondernemer zelf zijn brief komen toelichten.

‘De Trofee’, een speciaalzaak voor trofeeën en medailles aan de Diependaalselaan werd hard getroffen door de werkzaamheden aan de Ring Zuid in 2010. In plaats van enkele weken, zoals vooraf was toegezegd, was de winkel ongeveer 8 maanden vrijwel onbereikbaar voor klanten. De eigenaar van ‘De Trofee’ is daardoor veel omzet misgelopen.   Bovendien heeft de gemeente een aantal steken laten vallen als het gaat om de communicatie met ‘de Trofee’. 

De ondernemer vraagt om een schadevergoeding (oktober 2010)

De ondernemer heeft op 15 oktober een brief geschreven aan de gemeente waarin hij vraagt om een schadevergoeding. De ChristenUnie is van mening dat deze ondernemer vanwege de uitgelopen werkzaamheden buitengewoon veel hinder heeft ondervonden en dat de opgelopen omzetschade niet te verdedigen valt als ‘normaal ondernemersrisico’. 

ChristenUnie stelt vragen aan de wethouder (november 2010)

De ChristenUnie heeft op 24 november 2010 kritische vragen aan wethouder Boog van verkeer gesteld. Zie daarvoor het artikel elders op onze website: http://tinyurl.com/25o4rcj  De wethouder heeft in reactie op onze vragen beloofd om de brief van ‘de Trofee’ serieus te bekijken maar heeft geen concrete beloften gedaan over een mogelijke vergoeding of compensatie.

Geen ‘recht’ op schadevergoeding (januari 2011)

De gemeente heeft de brief van ‘De Trofee’ zoals beloofd uitgebreid behandeld en om aanvullende informatie gevraagd. Op 25 januari komt uiteindelijk het antwoord van de gemeente. ‘De Trofee’ heeft volgens de gemeente geen recht op een vergoeding omdat de ondernemer te weinig omzet is misgelopen en daardoor onder de grens voor schadevergoeding valt. Dit is heel zuur omdat de ondernemer juist zo zijn best heeft gedaan om de schade te beperken. Hij is bijvoorbeeld langs gegaan bij klanten en heeft her en der wegwijzers opgehangen.

Hernieuwde poging (maart 2011)

De ondernemer had, achteraf gezien, beter niets kunnen doen. Dan was zijn omzetderving wellicht hoog genoeg voor een schadevergoeding. Nu wordt hij gestraft voor zijn inzet.We begrijpen daarom goed dat hij het hier niet bij laat zitten. De ondernemer heeft een brief geschreven aan het college van B&W om alsnog tot een aanvaardbare oplossing voor alle partijen te komen. Een afschrift van de brief is verstuurd aan alle fracties in de gemeenteraad en is onderaan deze pagina te vinden.

De ChristenUnie is niet te spreken over de behandeling van deze goedwillende ondernemer door de gemeente Hilversum en zal op de volgende raadsvergadering daarom de onderstaande kritische vragen stellen aan de wethouder. Bij dit vragenuur zal ook de ondernemer zelf zijn brief komen toelichten.

  1. Heeft u de brief ontvangen van Dhr. Schouten van de Trofee d.d. 10 april 2011 over de misgelopen inkomsten door de afsluiting van de Diependaalselaan?
  2. Bent u het met ons eens dat het hier gaat om een uitzonderlijke situatie, ‘een zielig geval’ zoals een ambtenaar in de krant wordt geciteerd?
  3. Staat u achter het uitgangspunt dat schade van minder dan 15% van de normale omzet niet vergoedt hoeft te worden? Denkt u niet dat dit ondernemers zal ontmoedigen om maatregelen te nemen om de schade te beperken?
  4. Waarom worden wel de bewoners van de Diependaalselaan gecompenseerd met een kaartje voor het kerstcircus maar krijgt een ondernemer geen cent?
  5. Is in de afwijzing rekening gehouden met een sterk gewijzigde planning waardoor ‘de Trofee’ uiteindelijk 8 maanden slecht bereikbaar was?
  6. In de afwijzing wordt verwezen naar de mogelijkheden van internet. ‘De trofee’ heeft een verkoopwebsite maar de online verkoop is te verwaarlozen, ook ten tijde van de werkzaamheden. Bent u het met ons eens dat de mogelijkheid van verkoop via internet beperkt is en daarom geen argument voor het afwijzen van schadevergoeding?
  7. Is in de afwijzing rekening gehouden met het feit dat de economische crisis ook al in 2009 speelde? Bent u het met ons eens dat de afgenomen omzet niet, of slechts beperkt, te wijten is aan de economische situatie?
  8. Heeft u onderzocht hoe de communicatie tijdens de werkzaamheden met de ondernemer is verlopen en wat zijn uw conclusies daar over?
  9. Wat gaat u er aan doen om het vertrouwen van deze ondernemer in de gemeente weer te herstellen?
  10. Wilt u alsnog overwegen om de geleden schade (met name vanwege de uitloop van de werkzaamheden) op enige wijze te vergoeden of compenseren?
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Trofeewinkel - vervolgvragen wethouder Boog12,3 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels

« Terug

Archief > 2011 > april

Geen berichten gevonden