Column: Hilversum Regenbooggemeente

penwoensdag 24 mei 2017 12:10

Op 17 mei 2017 heeft burgemeester Broertjes namens de gemeente Hilversum een intentieverklaring over LHBTI-beleid getekend (zie bijlage). LHBTI is een verzamelnaam en staat voor Lesbienne, Homo, Biseksueel, Transgender of Intersekseconditie. Ik ben blij met dit signaal. Tegelijk is het maar een kleine eerste stap op weg naar een samenleving waar iedereen volledig meetelt.

Om eerlijk te zijn, voor mij persoonlijk stond het onderwerp LHBTI lange tijd ver van me af. Ik had niets tegen mensen met een andere geaardheid en ik dacht dat de acceptatie in Nederland prima geregeld was. Totdat meerdere mensen in mijn directe omgeving uit de kast kwamen en ik er achter kwam wat het betekent als je een geaardheid of gender hebt die afwijkt van de standaard. Ik schrik steeds weer van de verhalen die ik hoor over fysiek en verbaal geweld op straat, van pesterijen maar ook van het simpelweg niet geaccepteerd worden als de persoon die je bent. Dit doet mij pijn, juist ook als Christen. Ik geloof namelijk dat voor God ieder mens evenveel waard is.

Daarbij maakt het naar mijn heilige overtuiging niks uit wat je kleur, afkomst of religie is, of je jong of oud bent, ongeboren of hoogbejaard, gezond of ziek, hoogbegaafd of verstandelijk beperkt, man, vrouw, transgender of interseksueel, hetero- of homoseksueel. Ieder mens is uniek in Gods ogen. Als Christen leef ik bovendien in de vrijheid die me in Nederland geboden wordt om mijn geloof te beleven. Die vrijheid gun ik ook aan anderen.

Dan stoort het mij enorm dat er, ook in Hilversum, groepen mensen zijn die niet altijd meetellen. LHBTI-ers vormen zo’n groep. Om die reden vind ik het fantastisch dat een aantal raadsleden de handschoen heeft opgepakt, en dat we onszelf nu regenbooggemeente mogen noemen.

Tegelijk gaat het hier om een maatschappelijk probleem waar de gemeente beperkt invloed op heeft. De belangrijkste taak van de gemeente is er voor te zorgen dat iedereen veilig is in Hilversum. Het is belangrijk dat de politie de middelen heeft om agressie tegen LHBTI-ers aan te pakken, dat drempels voor iedereen laag zijn om aangifte te doen en dat er inzicht en begrip is bij alle instanties in de problemen die in Hilversum spelen. Het lijkt er op dat dit nog niet in orde is. Dit moet de gemeente dus zo snel mogelijk oppakken.

Acceptatie en onderling respect moeten we zelf doen. Vaak begint dat met elkaar in de ogen kijken en leren kennen. Daar kan de gemeente in faciliteren, bijvoorbeeld door organisaties met elkaar in contact te brengen of door praktische ondersteuning voor organisaties die opkomen voor rechten van LHBTI-ers. Denk bijvoorbeeld aan een ontmoetingsruimte voor jongeren die thuis niet voor hun geaardheid kunnen uitkomen.

Daarnaast kan en moet de gemeente het goede voorbeeld geven. Dat doet ze al door elk jaar op nationale coming-out dag een regenboogvlag op te hangen. Ook is dit jaar op 4 mei voor het eerst een krans gelegd voor LHBTI-slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Goede initiatieven die er hopelijk voor zorgen dat ook andere organisaties en inwoners van Hilversum LHBTI-ers een warm hart gaan toedragen.

Beste LHBTI-ers, mijn warme hart hebben jullie in ieder geval al!

Walter Brands

Fractiemedewerker ChristenUnie Hilversum

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Intentieverklaring Regenbooggemeente Hilversum 1705 - 138.5 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels

« Terug