Toch voorrang auto’s op Gooilandrotonde

woensdag 20 juli 2005 23:44

De rotonde op het Gooilandplein in Hilversum gaat direct na de zomer op de schop. Automobilisten krijgen er voorrang op fietsers. Tegelijkertijd pakt de gemeente het kunstwerk op de rotonde aan en krijgt het plein een nieuwe aankleding die beter past bij de monumentale status van het Gooilandcomplex.

Bron:  Gooi en Eemlander  Jan Herman Baas

HILVERSUM - De rotonde op het Gooilandplein in Hilversum gaat direct na de zomer op de schop. Automobilisten krijgen er voorrang op fietsers. Tegelijkertijd pakt de gemeente het kunstwerk op de rotonde aan en krijgt het plein een nieuwe aankleding die beter past bij de monumentale status van het Gooilandcomplex.

Dat is de uitkomst van het overleg dat wethouder Karen Heerschop maandagavond had met de raadscommissie verkeer en buurt. Een voorstel van de PvdA om tussen Langestraat en Schapenkamp een soort voorrangsweg te creëren, overleefde de tweede termijn van de discussie niet. Te duur, te ingewikkeld en als verkeersoplossing onherkenbaar.

Van de PvdA-fractie wilde uiteindelijk alleen Krijn Griffioen de fietser op het plein in ere houden. Van de oppositie stemden GroenLinks, ChristenUnie en D66 tegen het voorstel.

Belangrijkste wijziging van de rotonde betreft het aanpassen van de voetgangers- en fietsersoversteekplaatsen. Die komen verder van de rotonde te liggen. Automobilisten krijgen er voorrang. De doorstroming vanuit de Langestraat wordt verder bevorderd met doseerlichten op de Schapenkamp en de Groest. Tegelijkertijd wordt het kunstwerk, de fontein, opgeknapt met een likje verf en een bijpassende begroeiing.
Het geluid van klaterend water wordt zo gedempt, dat omwonenden minder overlast zullen ervaren. Heerschop zei oneerbiedig: ,,Het kunstwerk krijgt een donkere kleur waardoor het minder op een rioolbuis lijkt. Het wordt waarschijnlijk de duurste gieter van Nederland".

Heerschop beloofde CDA’er Wim Klaassen te kijken naar de mogelijkheid van een fietspad tussen de bebouwing van Faraday, en achter het Chinese restaurant, door. Daardoor zouden fietsers vanaf de Groest een betere aansluiting krijgen op de oversteekplaats van de Langestraat.

De aanpassingen, die begroot worden op een kleine half miljoen euro, worden betaald uit een potje dat bestemd is voor de inrichting van het plein voor Gooiland. Het grootste deel van het geld gaat op aan de oversteekplaatsen.

Op het pleintje voor het hotel komen zware stalen zitbanken, bloembakken en een tweetal acacia’s aan de kant van de Emmastraat.

Labels
In de media

« Terug

Archief > 2005 > juli

Geen berichten gevonden