Veilig uitgaan in Hilversum – luisteren naar jongeren.

dinsdag 16 februari 2010 19:06

Restaurant Puur Smaeck was op 10 februari het decor van levendige discussies tussen ruim 40 Hilversumse jongeren, raadsleden, waaronder Walter Brands van de ChristenUnie, professionals uit het veld en wethouder Jeugdzaken.

Onderwerp was de veiligheidssituatie in uitgaansgebied de Groest. Uit een enquête onder jongeren vorig jaar bleek dat veel jongeren zich hierover zorgen maken. Dit was aanleiding voor de gemeente om over dit onderwerp met de jongeren zelf in gesprek te gaan .

Een verslag en opiniestuk van Walter Brands:

Vanmiddag had ik het voorrecht om namens de ChristenUnie fractie afgevaardigd te zijn naar een discussieavond met jongeren over veilig uitgaan in Hilversum. Erg interessant om de ervaringen van jonge Hilversummers te horen, zowel goede ervaringen als slechte.

 

Gezellig

Conclusie van de avond was dat uitgaan in Hilversum vooral leuk en gezellig is vanwege de grote verscheidenheid aan cafeetjes en clubs. Voor ieder wat wils dus. Er klonk echter ook een ander geluid. Jongeren voelen zich steeds minder veilig op de Groest en omgeving. Ook wordt er volgens de aanwezige jongeren nog veel alcohol geschonken aan jongeren die daar nog te jong voor zijn. Allebei gaat het om serieuze problemen die opgelost moeten worden.

 

Alcoholmisbruik

Als het gaat om alcoholmisbruik door te jonge kinderen kun je in de eerste plaats niet om de ouders heen. Ouders zullen er van bewust moeten worden welke schade kinderen ondervinden als ze te jong al alcohol drinken. Ook de gemeente heeft een belangrijke taak om de ouders hiervan bewust te maken. Maar er zal ook onder jongeren zelf een bewustwording moeten ontstaan dat het niet stoer is om jezelf een coma te zuipen. De gesprekken die ik met jongeren van 16/17 jaar had waren gelukkig hoopgevend. De jongeren waren zich heel duidelijk bewust van het probleem. Een meisje met wie ik sprak gaf zelf al aan: ‘als ik ooit een dochter van 13 heb moet ze het niet in haar hoofd halen om naar een café te gaan! ‘. Ook waren de jongeren bijna unaniem voor een strenger deurbeleid als het gaat om de minimale leeftijd om een café binnen te mogen.

 

Gevoel van Onveiligheid

Het andere probleem dat echt leeft onder de jongeren is een toenemend gevoel van onveiligheid. Het was schrikken om van jongeren te horen dat vechtpartijen er ‘gewoon bij horen’. Over verruwing van de maatschappij gesproken! De roep om extra politie op straat werd breed gedragen. Belangrijke kanttekening daarbij is dat incidenten juist daar plaatsvinden waar de politie niet zichtbaar aanwezig is. Zoals terecht werd opgemerkt door een jongere zal de inzet van politie in burger effectiever kunnen zijn. Het belangrijkste doel is dat de politie zo snel mogelijk ter plaatse moet zijn als er iets gebeurt. Nu duurt dat vaak nog te lang.

Niet alleen de politie heeft een belangrijke taak in het waarborgen van de veiligheid in het uitgaansgebied. Ook de horeca zelf heeft hierin een belangrijke functie. Nu lijkt nog teveel het beeld te bestaan dat de politie er voor de straat is, de uitsmijters zich bezighouden met wat binnen gebeurt en dat er onderling weinig samengewerkt wordt. Ik weet niet precies welke contacten er reeds zijn maar als politie en horeca de handen ineen slaan om samen de grootste raddraaiers aan te pakken zal dit zeker tot goede resultaten kunnen leiden. Nu kan het nog gebeuren dat iemand het ene café wordt uitgegooid en vervolgens het andere café weer wordt binnengelaten.

 

Discriminatie en botsing tussen culturen

Na afloop van het officiële gedeelte had ik nog een erg boeiend en leerzaam gesprek met een paar jongeren over discriminatie en botsende culturen. Het kan toch niet dat er in Hilversum nog steeds jongeren aan de deur worden geweigerd om de doodeenvoudige reden dat ze de verkeerde huidskleur hebben?! Opvallend in dat verband is dat er in het convenant ‘Veilig Uitgaan’ dat de gemeente in 2007 heeft ondertekend samen met de politie, brandweer en horecaondernemingen wel gesproken wordt over racisme wat betreft de huisregels voor bezoekers maar dat nergens wordt gesproken over discriminatie als het gaat om het deurbeleid van horecaondernemingen. Verfrissend was daarentegen om van jongeren zelf te horen dat jongeren niet allemaal hetzelfde zijn en dat culturele afkomst wel degelijk invloed heeft op wie je bent en hoe je in het leven staat. Sommige jongeren van Marokkaanse afkomst zijn misschien wat meer temperamentvol. Maar is dit dan per sé een slechte eigenschap?  Een meisje vertelde hoe ze tussen twee vechtende jongens sprong. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik als ‘nuchtere Hollander’ gedaan zou hebben…. en jij?!

Kortom… een zeer leerzame middag. Eventjes geen campagne voeren en debatteren maar simpelweg luisteren naar de generatie van de toekomst. Nog genoeg werk te verzetten door de politiek, de ouders, de horeca en de jongeren zelf. Wat die laatste groep betreft… ik heb hele goede hoop gekregen! Hopelijk komen er meer van deze avonden.

Walter Brands

Fractiemedewerker

Labels
Opinie

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden