Jeugd en Gezin
Stabiele, sterke en liefdevolle gezinnen vormen de basis voor kinderen om zich te kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen. Voor een relatie is het krijgen van een eerste kind een grote verandering. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor de kansen op een stabiele ontwikkeling.
Onderzoek laat zien dat een goede voorbereiding op het ouderschap positief werkt. De ChristenUnie wil dat toekomstige ouders handvatten aangereikt krijgen als voorbereiding op het ouderschap
Zorg voor kinderen en hun ouders
In de huidige cultuur zijn verwachtingen binnen relaties hoog, en trouw is niet vanzelfsprekend. Een echtscheiding is echter voor kinderen bijzonder ingrijpend. Ook geweld in huiselijke kring komt vaker voor dan we denken en de impact op kinderen is groot. De gemeente Hilversum is verantwoordelijk voor het aanbod en de kwaliteit van de jeugdhulp, voor de zorgtoewijzing en de samenwerking met andere gebieden, zoals zorg, onderwijs, politie en justitie. Het aantal zware hulpvragen in de regio neemt verontrustend toe. Budgetten worden overschreden. Dat is niet wenselijk, maar het belang van het kind staat voorop. Het is de komende periode een grote uitdaging voldoende preventieve hulp beschikbaar te stellen om erger te voorkomen.
Dat willen we bereiken door:
- Cursussen voor aanstaande ouders en informatie over relatieondersteuning via verloskundigen, consultatiebureaus en Jeugd en Gezin.
- Meewerken aan initiatieven waarbij ouders elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen, bijvoorbeeld via steungezinnen, Home-Start, Family Factor en mama café’s.
- Investeren in pleeggezinnen en en gezinshuizen om het aantal uithuisplaatsingen in instellingen terug te dringen.
- Tienermoeders helpen en begeleiden naar zelfstandigheid, bijvoorbeeld door ondersteuning bij een studie.
- Opvoedcursussen voor verschillende leeftijdsgroepen: van baby tot puber. Deze cursussen moeten laagdrempelig zijn. Ze kunnen worden gegven door bestaande organisaties.
- Het aanbod van preventieactiviteiten proactief communiceren naar inwoners.
- Inkoop van Jeugdhulp gebeurt niet alleen op prijs, maar vooral op kwaliteit.
- Hulpvragende ouders moeten tijdig weten dat het wettelijk mogelijk is om opvoedingsondersteuning en jeugdhulp te krijgen die aansluit bij hun levensovertuiging.
- Integrale aanpak (één gezin, één plan, één regisseur) bij gezinnen met complexe problemen. Ook al is dat door de Privacywetgeving niet altijd haalbaar.
- Veilig Thuis, advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, moet algemeen bekend worden en eenvoudig bereikbaar zijn.