Circulaire economie
We gebruiken en verspillen met elkaar te veel grondstoffen. Hiermee putten we de aarde uit. Dat moet anders.
Hilversum moet de komende jaren belangrijke stappen richting een circulaire economie in 2050. We streven naar minder afval en daarnaast naar hoogwaardig hergebruik van materialen.
ChristenUnie wil zich inzetten om van Hilversum in 2030 een Circulaire Hotspot te maken, waarin nieuwe circulaire ambachtsbedrijven een belangrijke plaats innemen.
Dat willen we bereiken door:
- Stimuleren lokale circulaire economie:
- De gemeente ondersteunt, in samenwerking met maatschappelijke organisaties, de ontwikkeling van reparatiebedrijven, kringloopwerkplaatsen en ambachtsbedrijven die van gebruikte producten en materialen weer nieuwe producten en materialen kunnen maken en verkopen.
- Dit moet leiden tot nieuwe praktische banen, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Het aanmoedigen van nieuwe ondernemingen op het gebied van circulaire economie. Bijvoorbeeld door een proeftuin in te richten voor nieuwe bouwmethoden, nieuwe vormen van aanbesteding en een innovatiefonds voor startende ondernemers.
Circulaire Bedrijfsvoering
- De gemeente neemt het voortouw in de ontwikkeling en uitvoering van een strategie richting Circulaire economie in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de regio.
- Door een actief circulair inkoopbeleid en duurzaam opdrachtgeverschap in bouw- en infraprojecten geeft de gemeente het goede voorbeeld door duurzame materialen te gebruiken en producten en materialen steeds beter her te gebruiken.
- De gemeente stimuleert ook verbonden partijen, scholen en maatschappelijke organisaties om aan deze ontwikkeling mee te werken.