Openbare Ruimte
Openbare ruimte
Een goed ingerichte openbare ruimte, met goede verlichting, voldoende groen, stoep en straat die er netjes bijliggen: dit alles draagt bij aan ons geluk. Ook voor ons gevoel van veiligheid is een goede en veilige openbare ruimte van groot belang.
Hilversum moet zich voorbereiden op de klimaatverandering. Meer hoosbuien, maar ook meer hittegolven vragen om meer ruimte voor water en groen. Regeren is vooruitzien, het is dus zaak nu de juiste keuzes te maken.
Dat willen we bereiken door:
- In de voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet nu al zoveel mogelijk handelen volgens de principes van deze wet.
- Inrichting of herinrichting van de openbare ruimte wordt voorafgegaan door een participatieproces met duidelijke randvoorwaarden en spelregels.
- De ChristenUnie is voor een goede participatieverordening. Het participatieproces voor de visie op de toekomst van Hilversum gebeurt in een respectvolle dialoog met de bewoners van de verschillende wijken;
- Een goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), met probleemloze aansluiting op het landelijke systeem.
- Bij het aanbesteden van onderhoud en aanleg van de openbare ruimte probeert de gemeente zoveel mogelijk duurzame ontwikkelingsdoelen na te streven.
- In Hilversum is voldoende ruimte voor kinderen om te spelen, in speeltuinen, maar ook in bosjes om hutten te kunnen bouwen en in bomen te klimmen.
- Aan de rand van natuurgebieden moet ruimte zijn voor kleine horecagelegenheden.
- Een goede balans tussen afsluiten van natuurgebieden en toegang voor de mens.
- De openbare ruimte daagt ook volwassenen uit tot bewegen.
- Uitvoering van het Watermanagementplan om ruimte te geven aan water en groen.
- Bij openbare ondergrondse afvalcontainers plaatst de gemeente zoveel mogelijk groen, gras en bloemen om op een positieve manier zwerfval tegen te gaan.
- Bij meldingen over ratten worden inwoners snel geholpen met de bestrijding en krijgen goede voorlichting over wat zij zelf kunnen doen.