Prostitutie
Prostitutie is geen gewoon beroep. Prostitutie is ongelijkwaardig. Er is bijna altijd sprake van machts-ongelijkheid, economische ongelijkheid en genderongelijkheid. Criminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, eenzaamheid en andere sociale problemen zijn de schrijnende werkelijkheid achter de schone schijn. Met de verschuiving van prostitutie van de clubs en bordelen naar het thuiswerken en het aanbieden van diensten via internet, neemt de onzichtbaarheid van de prostitutiebranche toe en daarmee ook de risico’s. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling versterkt. Iedereen die dat wil moet geholpen worden te stoppen met prostitutie.
- Hilversum als centrumgemeente moet ervoor zorgen dat binnen de regio de functie van zorgcoördinator en ketenregisseur voor slachtoffers prostitutie en mensenhandel geborgd blijft. De gemeente Hilversum zorgt daarmee voor een veilige opvang voor slachtoffers van loverboys, pooiers en andere mensenhandelaren.
- Hilversum investeert in uitstapprogramma’s voor prostituees, ook als het Rijk daar geen middelen voor beschikbaar stelt. Gebruik maken van bestaande deskundige hulverleningsorganisaties heeft de voorkeur.
- Een uitsterfbeleid voor bestaande seksinrichtingen en het voorkomen van de vestiging van nieuwe.
- Prostitutiecontrole en controle door de GGD vindt structureel plaats.
- De GGD, het Sociaal Plein en andere aan de gemeente gerelateerde organisaties, informeren pro-actief prostituees over uitstapprogramma’s.
- Buurtprofessionals volgen een training om loverboy-situaties en gevallen van mensenhandel (thuisprostitutie) in de wijk te herkennen en maken afspraken met de politie over handhaving, melding en begeleiding.
- Ouders en scholen trekken samen op als het gaat om voorlichting en hulpverlening wat betreft zaken als sexting en grooming.
- Geen ‘Second Love’ posters in Hilversum. Wij zijn tegen reclame voor ‘vreemdgaan’. Hoewel volwassenen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven, kunnen de gevolgen voor kinderen verschrikkelijk zijn. De zorg en daarmee de kosten kunnen dan bij de gemeente terechtkomen.
- De benadering en behandeling van jongens en mannen die uit de prostitutie stappen verschilt van die van vrouwen. In het nieuwe prostitutiebeleid komt daarom ook beleid over mannen/jongens-prostitutie.
- Een goede samenwerking tussen zorginstellingen en opsporing aangaande minderjarige jongens uit jeugdinstellingen en asielzoekerscentra. Ook jongens worden geregeld geronseld voor seksueel misbruik.
- Meer aandacht voor de veiligheid van personen met een LHBTIQA+ identiteit, die werkzaam zijn binnen de prostitutie.
- Streng optreden (one-strike-you’re-out-beleid) voor exploitanten in de prostitutiesector.
Mensenhandel en uitbuiting
Mensenhandel betekent per definitie het uitbuiten van mensen. Daarbij wordt dwang, misleiding, machtsmisbruik of misbruik van een kwetsbare positie gebruikt. Om deze ernstige en complexe vorm van criminaliteit aan te pakken is het nodig dat Hilversum samenwerkt met de gemeenten uit de regio.
- In de regio Gooi en Vechtstreek is de aanpak van zowel slachtoffers van prostitutie als mensenhandel belegd bij een zorgcoördinator en een ketenregisseur. Deze weet bij welke instanties slachtoffers van mensenhandel terecht kunnen voor hulp. Dat werkt goed en dat moet zo blijven.
- Ieder slachtoffer van mensenhandel, ook een ongedocumenteerde, kan terecht bij gemeentelijke voorzieningen zoals opvang en begeleiding.
- Informatiepakketten voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten, bij voorkeur in hun eigen taal, met daarin minimaal de rechten en plichten en de mogelijkheden om melding te maken van misstanden en hulp in te roepen.
- Zorgen voor bewustwording van het probleem mensenhandel onder inwoners
- De aanpak Mensenhandel borgen in het Integraal Veiligheidsplan.