Water

Ons klimaat verandert. We krijgen te maken met extremere weersomstandigheden. Hevige regenbuiien leiden tot overlast (b.v. Ondergelopen Beatrixtunnel). Maar we kennen ook langere periodes van hitte en droogte, met verdroogde grasvelden en bomen die voortijdig hun blad verliezen.

Goed waterbeheer is van groot belang. In Hilversum ligt dat voor een groot deel in handen van het Waterschap, maar ook de gemeente zelf kan maatregelen nemen.

Er wordt gewerkt aan een ondergrondse rioolwateropslag, maar:

Regenwater hoort niet in het riool, maar in de grond.

ChristenUnie vraagt aandacht voor:

  • Regenwater losloppelen van het riool. Dat kan door het plaatsen van infiltratiekratten . En het kan worden opgevangen in regentonnen.
  • Ook de burger kan meewerken. Dat kan door het vergroenen van de tuin, tegel eruit, groen erin. En ook door het aansluiten van een regenton.
  • Inspiratie voor zowel gemeente als burger door samen te werken met: Duurzame Huizenroute, Tuin en klimaatroute, Operatie Steenbreek of meedoen aan het NK Tegelwippen. 
  • De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken en tuinen, en geeft daarbij zèlf het goede voorbeeld. Daarmee werken we in Hilversum aan meerdere doelstellingen tegelijk: waterberging, verkoeling, biodiversiteit en zonnepanelen leveren meer rendement.
  • Bij het rioolbeheer: achterstallig onderhoud aanpakken en voorkomen.
  • De toenemende overlast van ratten wordt preventief en op natuurlijke wijze bestreden, indien nodig door de aanstelling van een rattenvanger

Water