ChristenUnie pleit voor praktisch opgeleiden

Gerard tijdens pleidooi praktisch geschooldenwoensdag 24 januari 2024 20:00

In de Commissie Bestuur en Economie hield Gerard Plaggenmarsch een pleidooi om in de economische visie voor Hilversum te zorgen voor meer ontwikkelingsmogelijkheden voor praktisch opgeleide vakmensen.
"Waar zouden we zijn zonder onze loodgieters,verpleegkundigen, koks, beveiligers...!"

Hier het volledige pleidooi:

De ChristenUnie is over het algemeen tevreden met deze startnotitie en vind het fijn dat op de eerste pagina al is opgenomen dat Economische groei niet het ultieme doel is van de economische visie. De vijf gedefinieerde lijnen waarin acties zijn gegroepeerd en de 11 instrumenten die nodig zijn om de doelen te ondersteunen vormen een mooie inhoud van de "Economische gereedsschapskist". 🛠️Complexe materie, dus het opstellen van een Economische Visie vergt waarschijnlijke een HBO of een WO-opleiding.
Fijn dus dat Hilversum beschikt over een "relatief hoogopgeleide beroepsbevolking". Daar zit echter ook gelijk onze grote zorg bij dit stuk.

De startnotitie geeft namelijk expliciet aan dat we deze hoogopgeleide beroepsbevolking moeten uitbouwen. Meer HBO en WO in Hilversum, en dus minder Middelbaar opgeleiden. "We streven naar een herwaardering van het MBO" staat er. Een herwaardering ten opzichte van wat?

"Een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen", komt op ons in dit kader echt over als "O, laten we ook hen niet vergeten"...

❗️Voorzitter, laten we het alstublieft omdraaien! Waar zijn we zonder het MBO? Zonder kinderopvang, zonder brandweerman, zonder stucadoor, zonder kok, zonder timmerman, zonder beveiligers, zonder electriciens, zonder ict beheerder, zonder verpleegsters?

Alstublieft, laten we niet in onze economische visie opnemen dat we meer hoger opgeleiden nodig hebben, als we er al relatief veel hebben. Ja, voor het definieren van lijnen in een economische gereedschapskist komen ze zeker van pas, maar voor het hanteren van een echte gereedschapskist zijn het juist de praktisch opgeleiden die ons als Hilversum verder helpen.

Dank u wel!

Gerard Plaggenmarsch

Maar u kunt ook hier kijken en luisteren!

en filmpje: Gerjanne Heek

Labels

« Terug