Column Bas Nanninga

Column BASdonderdag 28 maart 2024 20:00

Gezegende Paasdagen!

Na een natte winter komt alles weer tot leven. De uitbundigheid van blaadjes, bloemen en dieren op de Hilversumse hei en het frisse groen in mijn moestuin. Het staat voor mij symbool voor het feest van Pasen dat ik, samen met christenen over de hele wereld, in deze tijd mag vieren. Het is een feest dat gaat over Jezus, zijn overwinning op de dood en nieuw leven. Daarom vind ik het fijn om elkaar in deze tijd Gezegende Paasdagen te wensen.

En daarom was ik ook teleurgesteld toen ik in de krant las dat de gemeente Huizen hiermee gaat stoppen. Daar worden geen woorden meer gebruikt met een religieuze ondertoon, zoals “Gezegend Pasen”  of “ Gezegende Ramadan”. Ook in de Hilversum merk ik die verlegenheid om religie of geloof terug te laten komen in uitingen van de gemeente. Begrippen als geloof, religie, kerk en gebedshuis, zijn bijvoorbeeld niet te vinden in belangrijke beleidsstukken van de gemeente.
Dat vind ik een gemis, want kerken en gebedshuizen spelen nog steeds een belangrijke rol in onze gemeenschap. Of het nu gaat om koffiebijeenkomsten, gezamenlijke maaltijden of als plek voor rust, meditatie en gebed. Kerken en gebedshuizen zorgen voor verbinding tussen verschillende groepen mensen en helpen in het omzien naar elkaar. Geloof heeft ook een positieve werking op de mentale gezondheid van mensen. Dat is belangrijk in deze tijd waarin veel, vaak jonge, mensen kampen met mentale problemen en gevoelens van eenzaamheid, prestatiedruk of depressiviteit.
Gelukkig wordt deze rol van geloof en de plek van kerken en gebedshuizen in onze samenleving door veel mensen nog wel gezien. Afgelopen jaar heb ik geprobeerd om binnen de gemeenteraad hier ook meer aandacht voor te krijgen in het beleid van de gemeente. Met wisselend succes, dat wel.
Maar hoe dan ook, binnenkort hebben we een extra lang weekend vanwege Pasen. Maak er een mooi weekend van! Ik hoop dat er ook in jouw weekend iets terug is te zien van die paasgedachte van vernieuwd leven. Maak weer een frisse start, alsof het 1 januari is. Kijk eens extra om naar een ander die het nodig heeft. Zo kan iedereen, gelovig of niet, tot een zegen zijn voor de ander.
Gezegende Paasdagen en voor de moslims onder ons: Gezegende Ramadan!
Bas Nanninga
Raadslid ChristenUnie
Labels

« Terug