Jaarrekening 2023 en Voorjaarsnota 2024

sdg-wheel-landscape-white-bg_en.pngmaandag 17 juni 2024 07:51

Op de gemeenteraad van 12 juni stonden de Jaarrekening 2023 en Voorjaarsnota 2024 op de agenda. Net als in voorgaande jaren gebruiken partijen deze vergadering om moties en amendementen in te dienen om plannen bij te kunnen sturen. Zo diende ChristenUnie een motie in om te verkennen hoe de internationale duurzaamheidsdoelen van de VN kunnen bijdragen aan de plannen van de gemeente. Helaas werd deze motie niet aangenomen.

Jaarrekening 2023

Hoewel de jaarrekening, onder aan de streep, een positief resultaat laat zien vroeg Bas aandacht voor het feit dat veel werkzaamheden niet konden worden uitgevoerd. Hierdoor moesten veel werk, kosten en geplande investeringen worden doorgeschoven naar 2024. Dit "stuwmeer" aan kosten en werk legt een extra beslag op volgende jaren, waardoor 2024 en volgende jaren afkoersen op tekort. ChristenUnie riep daarom op om eerder zicht te krijgen om dit soort verschuivingen, zodat hier beter en tijdig op gestuurd kan worden.

Voorjaarsnota 2024

Voor komende jaren moeten we ons gaan voorbereiden om hogere kosten en lagere inkomsten vanuit het Rijk. Hierdoor heeft het college verschillende denkrichtingen geformuleerd om ca. € 3 miljoen per jaar kosten te besparen en inkomsten te verhogen. Het gaat om bezuinigingen op de huidige begroting en plannen uit het coalitieakkoord, maar ook om mogelijke belastingverhogingen, zoals de invoering van een toeristenbelasting.

ChristenUnie was positief over de zoekrichtingen, maar riep het college op om:

  1. ook te kijken naar de “goude kranen” in stedelijke ontwikkelingsprojecten de komende jaren op stapel staan. Als voorbeeld noemde Bas de onnodige kosten voor een fontein en stenen uit Portugal in het project van de Kerkbrink.
  2. niet te bezuinigen op preventie in de zorg, zoals de inzet van jeugdwerkers, praktijkondersteuners en het inzetten op meer bewegen. Deze preventie kan namelijke grotere en duurdere zorg voorkomen.
  3. te blijven zoeken naar betaalbare ruimtes voor broedplaatsen en startende ondernemers die kunnen zorgen voor de nodige praktische banen in onze regio.

Tenslotte diende Bas een motie is om te verkennen hoe we kunnen leren van de Global Goals van VN, om hiermee beter te kunnen sturen op brede welvaartsdoelen. Helaas haalde deze motie het niet. “Het is momenteel even wennen aan de nieuwe samenstelling in het college” aldus Bas Nanninga “Partijen PvdA en Democraten Hilversum, met wie tot nu toe veel hebben samengewerkt, zijn nu onderdeel van het nieuwe college. Hierdoor liggen de verhoudingen anders en is het weer even uitzoeken hoe en met wie we op de beste manier oppositie kunnen voeren.”

Labels

« Terug