Principebesluit lichte herindeling Wijdemeren met Hilversum

Raadhuis_Hilversum2022.jpgdonderdag 11 juli 2024 19:18

Op 10 juli heeft de gemeenteraad van Hilversum de intentie uitgesproken om per 1 januari 2027 te komen tot een lichte herindeling van Wijdemeren met Hilversum. De komende maanden zal er gewerkt worden aan een herindelingsontwerp, waarin ook inwoners van Hilversum en Wijdemeren zullen worden betrokken. Ook Bas Nanninga heeft namens ChristenUnie met dit voornemen ingestemd. Hieronder leest u zijn bijdrage aan de gemeenteraad.

Intro

Voorzitter, ik wil eerst even iets rechtzetten. In het HilversumNieuws van 4 juli las ik, naar aanleiding van de commissievergadering op 3 juli, dat ChristenUnie "ronduit positief" is over de herindeling, maar dat klopt niet helemaal. Ik ben bang dat ik in de commissie niet duidelijk genoeg ben geweest, dus nog even een toelichting.

Weinig keus

Ja, wij zijn positief over het voorstel, maar we staan niet te juichen en te springen. Want laten we eerlijk zijn: dit gaat ons niet alleen voordelen opleveren, maar ook wel wat kosten. Hetzij door hogere belastingen, hetzij door flinke bezuinigingen op onze uitgaven de komende jaren. Maar ik denk dat we weinig keus hebben. Gemeente Wijdemeren kan niet meer alleen verder en heeft echt een samenwerkingspartner nodig. En nu blijkt dat Gemeente Hilversum de enige, goede partij is om mee samen te gaan, dan kunnen we toch niets anders dan dit te accepteren? Als je buurman hulp nodig heeft en jij bent de enige die hulp kan bieden, dan is het toch duidelijk? Dan help je toch? Dan laat je je buurman toch niet in de kou staan?

Nu kiezen is nodig

Als we dit niet doen, is er een grote kans dat de situatie in Wijdemeren nog verder verslechtert. Zolang er geen keuze wordt gemaakt vóór de herindeling zal Wijdemeren zelf door moeten ploeteren. Daar wordt de situatie niet beter van. Kijk maar naar de hoge kosten voor onderhoud van het raadhuis van Wijdemeren: in de krant las ik dat er 3 miljoen euro nodig is voor groot onderhoud. Hoe eerder we een keuze maken, hoe eerder we ook over dat soort grote uitgaven gezamenlijke afspraken kunnen maken.

Gedwongen herindeling voorkomen

Daarnaast bestaat de kans dat we over een aantal jaar door de provincie en het Rijk alsnog tot een gedwongen herindeling moeten komen. En als we iets niet moeten willen, dan is dat een gedwongen herindeling. Dan zijn er enkel nog verliezers.

Daarom zeg ik “ja” tegen dit voorstel, want ik zie geen andere mogelijkheid.

Geen referendum

Een raadgevend of correctief referendum gaat ons daarbij niet helpen en onze inwoners ook niet. Want stel dat onze inwoners bij zo’n referendum aangeven dat ze dit niet willen, dan nòg is dit wat er uiteindelijk moet gebeuren. Het is niet anders. Veel beter is het onze inwoners vanaf nu te vragen om mee te denken. Mee te denken over welke zorgen men heeft, welke kansen men ziet, en wat we daar concreet mee kunnen. Om samen te bedenken hoe een nieuwe gemeente Hilversum mèt Wijdemeren eruit zou moeten zien.

Samenvatting

Kortom: ChristenUnie staat niet te juichen en te springen, maar ziet dat dit de enige goede weg is om te gaan. Laten we daarom verder onderzoeken hoe we elkaar zoveel mogelijk kunnen versterken. En laten we daar onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties vanaf dit begin goed in meenemen.

Labels

« Terug